Eroii învățământul românesc - episodul 3

Genialul reformator, Spiru Haret

Cristian Teodorescu
08 decembrie 2017

În 1907, ministrul liberal al Instrucțiunii Publice, Spiru Haret, a fost acuzat de conservatori că ar fi fost unul dintre instigatorii marii răscoale a țăranilor. Profesorul Haret publicase cu doi ani înainte un lucid și exact studiu sociologic, Chestia țărănească, în care avertiza asupra potențialului de revoltă de la sate, din cauza cumplitei sărăcii la care era condamnat țăranul român.
În 1907 apăruse cea de-a doua ediție a studiului său, încât adversarii politici l-au acuzat pe Haret că le-ar fi dat gândirea țăranilor. În afară de observațiile lui personale, cei care-i oferiseră informații prin scrisori sau cu viu grai despre lumea satelor erau învățătorii de la țară, care vedeau în Haret pe marele lor binefăcător. Astfel că dintre toți membrii cabinetului Sturdza, ministrul Instrucțiunii cunoștea cel mai bine situația din țară. Din acest motiv Haret a fost desemnat să țină locul premierului grav bolnav de nervi.

Numele premierului interimar n-a fost asociat niciodată cu sângeroasa reprimare a răscoalei. Dimpotrivă, Spiru Haret l-a ajutat pe unul dintre fiii țăranilor acuzați că luaseră parte la răscoală să fie reprimit la școală, fiindcă după ce îl remarcase drept un elev de mare viitor, îi spusese că dacă va avea nevoie de sprijin, să apeleze la el. Exmatriculatul era viitorul academician Vasile Rășcanu.

N-am numărat câte licee din țară poartă numele lui Spiru Haret. La București există un liceu, dar și o universitate particulară „Spiru Haret”, a cărei reputație n-are altă legătură decât numele pe care și l-a ales cu spiritul marelui reformator al învățământului din România. Spiru Haret e unul dintre cei patru care au statui la Universitate. Ciudățenia e că, dacă-l întrebi pe românul obișnuit cine a fost Spiru Haret, concetățeanul nostru majoritar nu știe să-ți răspundă.

Nefericită ironie a soartei! Omul care s-a întors de la Paris pentru a intra în slujba țării sale, deși a avut propuneri seducătoare de a rămâne în Franța, și care și-a neglijat pentru asta o carieră de mare carieră de cercetător în astronomie, după o strălucită teză de doctorat la Sorbona, matematicianul-sociolog eminent și pedagogul reformator Haret nu e cunoscut azi tocmai de cei de dragul cărora a revenit în țară. Mai exact de strănepoții celor care au fost alfabetizați în urma reformelor lui Spiru Haret.

Nici un alt ministru al Instrucțiunii Publice nu se poate lăuda că în timpul vieții sale de pe urma reformelor pe care le-a făcut s-a dublat numărul știutorilor de carte din România. Nici un alt ministru al Învățământului sau al Educației, dintre cei care s-au tot perindat în această funcție strategică pentru viitorul României n-a înțeles atât de bine ca Spiru Haret „trebuințele țării” ca ministru. Și nu în ultimul rând, democrația și umanismul reformelor sale funcționează și azi ca etalon, încât abaterile de la ele au fost indicii clare ale totalitarismelor de dreapta sau de stânga.

Pentru Haret ar fi fost de neimaginat ca învățământul să se desfășoare după criterii etnice, pentru a marginaliza o anumită etnie, ca în timpul dictaturii legionare. La fel cum tot de neimaginat ar fi fost pentru el introducerea condiției așa-numitei „origini sănătoase”, adică a provenienței sociale, în calea candidaților la studii superioare, cum s-a întâmplat în perioada comunismului în România când cine n-avea „dosar” bun nu putea candida la numite facultăți.
Or din toate aceste motive cred că orice candidat la funcția de ministru al Învățământului, Educației sau cum i se va mai spune acestui minister, ar trebui să facă public dovada că știe ce reforme a făcut Spiru Haret și că, mai cu seamă, înainte de a fi numit în funcție, va jura că nu va încălca principiile acestui om care și-a pus geniul în slujba țării sale.

Pin It on Pinterest

Share This